Tanuló (a) pályán

A felnőttképzési szakértők élete sem könnyű… hiszen az elmúlt időszakban annyi változás történt, hogy győzze az ember követni. Sok új jogszabály, előírás, megváltozott hatóságok. Az elmúlt időszakban volt szerencsém jó pár továbbképzésen, konferencián, megbeszélésen, vitafórumon részt venni. Ezen alkalmak kiválóan alkalmasak arra, hogy a szakértő ismerkedjen a kollégákkal, beszélgessen, és persze hogy tanuljon.

Retro ScooterAz új rendszer bevezetését követően számos véleményt hallottam arról, hogy mennyire nem volt megfelelő döntés ez a vezetés részéről. És az indoklás sok esetben az volt, hogy mert sok új embert vontak be a szakértői körbe, akik nem rendelkeznek kellő tapasztalattal, ismerettel, rutinnal. És ez az elején nagyon zavart.

Miért? A FAT időszak alatt, szinte semmivel nem sikerült közelebb kerülni ahhoz, hogy az ember részt vehessen a hivatal munkájában. Jó pár intézmény és program akkreditációval a hátam mögött is csak „messziről” nézhettem ezt a munkát, és örültem a helyszíni szemlén kapott dicséreteknek, de semmi több. És akkor jött az új jogszabály, az új rendszer…És egyik napról a másikra ténylegesen szakértő lehettem. Fantasztikus élmény volt azt érezni, hogy valamivel közelebb kerültem egy esetleges megbízáshoz a hivatal részéről. Élvezettel és nagy izgalommal vettem részt a felkészítőkön, mindent elolvastam, ami a kezembe került a témát illetően, tanultam a törvényt, a kormány rendeleteket. És már rögtön a felkészítő képzésen megtapasztaltam, hogy végre komolyan vesznek. Hogy most a „nagy öregek” is tanulók a pályán, hiszen nekik is el kell sajátítani az új rendszer csínját-bínját.

És hamarosan megkaptam az első megbízást helyszíni szemlére. Fura érzés volt az asztal másik oldalán ülni. Mai napig nem tudom ki izgult jobban, én vagy az intézmény képviselője…

Azóta számos felkérést kaptam mind az NSZFH, mind az Iparkamara részéről. Élvezem a munkát. Persze számos csodálkozó pillantást (néha kicsit bizonytalan, és furcsálló) kapok még mindig első találkozáskor, hiszen fiatalnak számítok ezekben a körökben, de eddig minden találkozás nagyon- nagyon pozitív volt. Rengeteg segítséget, támogatást, ösztönzést kaptam minden kedves Szakértő Kollégától akivel találkoztam. Remélem az eddig kétkedő kollégák is elfogadják idővel az „új” szakértőket…